Du gruer deg? Ofte?

Marion vil slippe flere skuffelser over at det ikke går som hun håper på audition. Hun gruer seg, er nervøs, og gjør det dårligere enn hun er god for. Hennes indre følelse er blitt: ”dette takler jeg ikke”. Drømmerollen går til andre. Hun bekymrer seg for ikke å få flere attraktive oppdrag. Hun er lei av dette, og vil ikke bli vippet av pinnen en gang til. Hva skal hun gjøre? Hun vil gjerne være mer mentalt forberedt neste gang, og kunne stole på egen evne til å mobilisere. Hun har lenge tenkt på meditasjonskurs, og nå gjør hun alvor av det. Marion kommer uten særlig problem inn i rytmen med daglig meditasjon.

Det er en audition rett rundt hjørnet, men hun er realistisk og regner med at hun trenger tid til å få tilbake følelsen av mestring. Hun forestiller seg audition, og øver seg på å takle uroen og bekymringen situasjonen vekker. Meditasjonen hjelper henne til å tolerere egne følelser og til å bekymre seg mindre. Hun blir tryggere på at hun kan yte optimalt når det virkelig gjelder, er bedre følelsesmessig forberedt og har følelsen av at hun kan vise frem hva hun er god for. Om det likevel ikke blir hovedrolle på henne, så vipper det henne ikke av pinnen.
Marion lærer seg å antisipere vanskelige situasjoner på en moden og hensiktsmessig måte som foregriper problemer og utfordringer. Jo mer hun utvikler evnen til antisipering, jo mer dempes de emosjonelle påkjenninger hun har forberedt seg på.
Det samme gjør vi andre når vi forbereder oss til urovekkende situasjoner ved å forestille oss det vi gruer oss til, og lære oss ulike mestrings-strategier. Det kan være å forestille seg hvordan det blir å holde en tale i et selskap og øve seg foran et prøvepublikum, forberede seg til å kjøre hjemover på nyglatt føre ved å ta inn over seg egen angst og drøfte kjøreferdigheter med andre, innstille seg mentalt på å møte igjen eks-kjæresten for første gang, eller se han sammen med sin nye venninne. Jo mer vi er forberedt, jo mindre blir den følelsesmessige belastningen.

| More