Acem Meditation International

Meditation og bevidsthed: Nye spor i hjerneforskningen

Course type:

Finished

Course facts

Price
Free entrance
Date
Wednesday 31 October 2012
Time
4:30 pm - 6:00 pm
Location
Panum Instituttet

Hvad foregår der i hjernen på en buddhistisk munk, når han trækker sig tilbage fra livets daglige trummerum og sætter sig til at meditere på en bjergtop eller i en kølig celle? Adskiller munkens hjerneaktivitet sig væsentligt fra det, som kan iagttages hos moderne mennesker, der går på meditationskursus for at lære at slappe af og klare det daglige stress?
 
Meditationslærer i Acem, overlæge, lektor, dr. med. og ph.d. Merete Lund Hetland, fortæller om den nyeste forskning i meditation i et foredrag på Københavns Universitet den 31. oktober.
 
I disse år er der inden for forskningen en voksende interesse for meditations påvirkning af hjernen. Meditation er blevet et modefænomen i hjerneforskningen, men meditation er mange ting. Begrebet dækker over teknikker, der er lige så forskellige som sportsgrene som skak og fodbold.
 
Nogle teknikker fokuserer på den mediterendes evne til at koncentrere sig om et objekt, åndedrættet, en lyd, en følelse eller andet, mens andre lægger vægt på at skabe størst mulig frihed i bevidstheden, sådan at spontane, ikke styrede processer får de bedst mulige betingelser for at leve sig ud. Nogle meditationsteknikker foregår i en religiøs ramme, andre er neutrale.
 
Selv om forskning i meditationens påvirkning af hjerne og krop stadig befinder sig i sin indledende fase tyder foreløbige resultater på, at meditation begrænser de skadelige fysiske og psykologiske konsekvenser af stress. Målinger af hjerneaktivitet under meditation viser, at bevidstheden forandrer sig, men at den mediterende stadig er fuldkommen vågen.

 

Tip a friend about the event

The course is arranged by Acem Danmark

| More

Information

Seminaret foregår i Haderup Auditoriet. Reserver gerne en plads til seminaret ved at sende en e-mail til acem@acem.dk.

Instructors

Merete Hetland

Født 1961. Overlæge i gigtsygdomme. Begyndte at meditere i 1980, har undervist i Acem-meditation siden 1983. Medlem af Acem Internationals faglige ledelse siden 2003.