Dyade 2002/04: Ondskap

Bildet av et brennende World Trade Center fått fast plass i galleriet av bilder på ondskap. Ved siden av rullende tanks på Den himmelske freds plass. Napalmbarn fra Vietnam. En tysk soldat som truer et redd barn inn i gasskammeret.

Product type
Dyade
Product language
Norwegian
Weight
100 g
Price
€50.00
| More

Content

Bildet av et brennende World Trade Center fått fast plass i galleriet av bilder på ondskap. Ved siden av rullende tanks på Den himmelske freds plass. Napalmbarn fra Vietnam. En tysk soldat som truer et redd barn inn i gasskammeret.
Galleriet er også fullt av portretter. Fra Judas til nykomlingen Osama bin Laden. Ondskapens estetikk.
Det mest urovekkende bildet er kanskje røyksoppen fra Hiroshima. Skapt av våre allierte for å bringe vår fiende i kne. Nødvendig for å avverge enda større ondskap? Det noen ser som ondskap, ser andre som befrielse. Det gjelder også 11. september.
Ondskapens galleri kan gi inntrykk av oversikt. Her er ondskapen identifisert og plassert i god avstand fra oss selv. Fryktinngytende, men håndterbar.
Men det forferdelige skjer igjen og igjen. I Vesten har noen regjeringer begynt å forberede seg på at terrorister kan bruke kjemiske og bakteriologiske våpen - og kjernevåpen.
Dette nummeret av Dyade holder seg stort sett i utkanten av ondskapens galleri, men desto nærmere spørsmål som rører ved ondskapens kjerne. Skjønt vi begynner med vårt aller eldste bilde på ondskap, mannen med hoven, Satan selv. Hvorfor ble han til? Hvor er det blitt av ham?
Deretter går vi over til vanlig hverdag, til guttungen Bård, som kanskje er en av fremtidens psykopater. Hvorfor er han blitt sånn? Hva skal vi gjøre med ham?
Vi tar en ny svipptur inn i ondskapens galleri, henter frem Adolf Hitler og de utallige forsøkene som har vært gjort på å forstå hvorfor han ble den han ble. Ingen ondskap har vært grundigere analysert enn hans, men forstår vi den? Hvis ikke, hvorfor?
Kan ondskapen forklares vitenskapelig? Et darwinistisk perspektiv kan hjelpe oss å forstå mange sider ved ondskap. Men ondskap hadde neppe vært ondskap om den hadde kunnet forklares til fulle.
Etter dette går turen til et mer underholdende tema, uten altfor sterke innslag av det onde: løgnen. Hvordan kan vi avsløre den? (Bill Clinton har en sentral plass i artikkelen.)
Vi avslutter vår tur i utkanten av ondskapens galleri med en artikkel om karma, et leserinnlegg om livet på randen av kaos og to bokomtaler, om Pär Lagerkvists Barabbas og Gunther Grass' Krabbegang. God lesning!
Innhold
Carl Henrik Grøndahl
Djevelen er død?
Turid Suzanne Berg-Nielsen
Det onde barnet
Carl Henrik Grøndahl
Gerlichs briller - om å se Hitler
Eirik Jensen
Det onde gen - et darwinistisk perspekt
Halvor Eifring
Karma og ondskap
Jon Høyland
Løgnen - kan vi avsløre den?
Monika Wirkkala
Par Lagerkvist - ondskans diktare?
Ole Nygaard
Gunther Grass: I krabbegang
Katarina Jørgensen
Livet på randen av kaos