Acem Meditation International

Dyade 2001/03: Asiatisk dokumentar

Tenåringer som dreper.
Munker som slåss.
Banditter og kannibaler.

Dette nummer av Dyade handler ikke om Asias solskinnssider. Det handler om vold og konflikt, om bisarre og groteske foreteelser. Slik er altså asiatene?

Product facts

Product type
Dyade
Product language
Norwegian
Weight
100 g
Price
€50.00
| More

Content

Nei, asiatisk kultur er ikke spesielt voldelig. En del asiatiske samfunn er faktisk blant de tryggeste i den moderne verden. Utvalget i dette nummer av Dyade er tendensiøst. Like tendensiøst som nyhetene vi ser på TV hver dag, der mange land kun nevnes når de rammes av jordskjelv, krig eller terrorangrep. Vårt skjeve blikk på Asia.
I grunnen handler det ikke først og fremst om Asia. Det handler om urovekkende sider ved mennesket, enten det bor øst eller vest for Ural. Drap på klassefiender er riktignok ikke vanlig kost i dagens Norge, men Rae Yangs beretning er lett å leve seg inn i, og den revolusjonære glød som lå bak drapet hun beskriver, delte hun den gang med mange unge skandinaver. Rivalisering mellom buddhistiske munkesamfunn i Korea og Tibet virker både fremmed og ureligiøst, men er kanskje i virkeligheten tegn på et sterkere religiøst engasjement enn vi er vant til fra "folkekirken"? Rørleggersønnen som fikk verden til å tro at han var en treøyd tibetansk lama, hadde aldri vært utenfor de britiske øyer, så hans beskrivelser av Tibet gjenspeiler først og fremst vestlige forestillinger og fantasier.
En rød tråd gjennom mange av artiklene er den ubehagelige forbindelsen mellom vakre idealer og heslig vold. Grensen overskrides lettere enn vi tror, både i Asia og her.
Bokomtalene bakerst i bladet retter opp noe av skjevheten. Den japanske Fortellingen om Genji regnes av mange som verdens første moderne roman, skrevet på begynnelsen av 1000-tallet. Den kinesiske romanen Åndefjellet ga forfatteren Gao Xingjian Nobelprisen i litteratur i år 2000. Asia har gjennom lang tid omfattet mange av verdens mest siviliserte samfunn.
Selve begrepet "Asia" er selvfølgelig en fiksjon, en vestlig konstruksjon som omfatter land og kulturer uten nevneverdige fellestrekk. Blant landene som er omtalt i dette nummer av Dyade, har Kina, Japan og Korea mest til felles, mens Tibet, Mongolia og Java til dels peker i helt andre retninger. Selv med vårt lille utvalg er Asia langt mer mangfoldig enn Europa noen gang har vært.
 Innhold
Rae Yang
 Da vi slo ihjel en klassefiende
 Heidi Fjeld
Kampen om et kloster
Bengt Pettersson
 Kannibalism i Kina
Vladimir Tikhonov
 Munker i gateslagsmål
Hanna Havnevik
 Engelsk rørleggersønn eller treøyd tibetansk lama?
Reiko Abe Auestad
 Drømmens sendebud
Rune Svarverud
 I kamp med banditter
Mark Teeuwen
 Statsminister blant krigsheltenes ånder
Robert Cribb
 Mongoler i trøbbel på Java
Royall Tyler
 Bok: Fortellingen om Genji
Halvor Eifring
 Bok: Åndefjellet
Wiggo Smeby
 På tampen: Barberiske fakta

Keywords: Asia, vold, kulturrevolusjon, Tibet, Korea, Kina, roman