Fra kriser og katastrofer til ro i sinnet

Lørdag 19. september 2015 kl. 14.00-16.30 i Acem-huset, Sporveisgaten 37, Oslo

Menneskelivets erfaringer spenner fra det voldsomme og traumatiske til det stille og meditative. I hver ytterkant har Are Holen vært en foregangsmann innen vitenskapelig forskning, og han har utviklet praktiske metoder for bearbeidelse og bedre bruk av iboende ressurser. Innlederne på seminaret er alle fremstående fagfolk som har arbeidet tett med ham. 

 

Et endret trusselbilde 

Norske barns utsatthet for krig og terror i et tidsperspektiv

Grete Dyb, Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress/Univ. i Oslo

Fra slutten av annen verdenskrig har norske barn vært forskånet for krigshendelser, mens stadig flere barn søker tilflukt i Norge etter krig. Samtidig er trusselbildet endret, med stadig oftere trusler om terror i Norge og nære naboland. Hvordan kan vi bruke ervervet kunnskap om traumer til å beskytte dagens barn og unge mot opplevelser av utrygghet og utvikling av psykisk uhelse?

 

Hvordan reagerer vi på ekstreme livsbelastninger? 

Katastrofeforskningens bidrag til et svar

Katrine Høyer Holgersen, St. Olavs hospital

Interessen for hvilken betydning traumer og livsbelastningers kan ha for menneskers helse og livskvalitet er økende innen forskning og klinikk, men også i samfunnet generelt. Dette innlegget vil belyse hvordan katastrofeforskningen bidrar med en utvidet forståelse av menneskers reaksjoner etter å ha vært utsatt for store påkjenninger og kriser.

 

Fra norske vidder og Sierra Leone til soloppgang i Himalaya 

Om arbeidet med traumer, minner og erfaringer i RITS og Røde Kors

Merete Mihle, Røde Kors 

RITS er en samtalemetodikk for å hjelpe folk ut av restene etter traumatisk stress, utviklet av Are Holen. Innlegget presenterer utdannelsen og viser hvordan RITS’ perspektiv på psykotraumatologi har bidratt til å styrke Røde Kors. Det gjelder både den frivillige hjelpekorpser på snøskuter langt inni fjellheimen og oppfølgingen av smittevernlegen som kommer hjem etter endt oppdrag i ebola-rammede områder i Sierra Leone.

 

Ryggsmerter, tankevandring og meditasjonspsykologi

Hvordan bruker vi hjernens ledige kapasitet?

Merete Lund Hetland, Københavns universitet/Rigshospitalet/Acem
Øyvind Ellingsen, NTNU/St Olavs hospital/Acem

Moderne meditasjon handler ikke bare om avspenning, men også om å slippe til hjernens spontane tankevandring. Det gir rom for å bearbeide sterke opplevelser, negative tanker og stressymptomer. Merete Lund Hetland beskriver hvordan meditasjon og meditasjonsveiledning påvirker smerte og stress. Øyvind Ellingsen forteller om hjernens hvile- og introspeksjonsnettverk under meditasjon.

 

Musikalske innslag ved Jens Kalleklev og Mattias Solli.